0

Ostoskorisi on tyhjä

Asiaa kosmetiikan säilöntäaineista - miksi aihe ei ole niin mustavalkoinen?

kosmetiikan säilöntäaineet

Kosmetiikan kiistellyimpien puheenaiheiden ja raaka-aineiden joukkoon nousee aina väistämättä liuta säilöntäaineita: parabeenit, methylisothiazolinone (MIT), formaldehydin vapauttajat, listaa voisi jatkaa pitkään.

Moni säilöntäaine on käynyt läpi kohun, joutunut boikottiin ja vienyt kuluttajan aseman samalla hieman ojasta allikkoon.

Ovatko kaikki säilöntäaineet pahasta ja mistä on oikein kysymys?

Kuuntele aiheesta podcast ja lue alta aiheeseen liittyvä artikkeli:

Miksi säilöntäaineita käytetään?

Kaikkien säilöntäaineiden tavoite on sama: estää ja vähentää etenkin emulsiotyylisien kosmetiikkatuotteiden eli esimerkiksi kasvo-ja vartalovoiteiden sekä hoitoaineiden ei-toivottuja mikrobimuutoksia kuten epäsuotuisien bakteerien, sienien ja hiivojen kasvua, jota tapahtuu hyvin herkästi.

Kosmetiikkatuotteiden raaka-aineita voi olla karkeasti kolmea eri tyylistä: nesteet, öljyt/vahat tai jauheet.

Kun näitä kolmea eri kombinaatiota sekoitetaan keskenään esimerkiksi vesi ja öljy, joka on usein kasvovoiteiden pohjana, tarvitaan säilöntäainetta, muuten mikrobimuutoksia alkaa tapahtua.

Ns. “puhtaisiin” öljyihin tai vesiin varsinaista säilöntäainetta ei välttämättä tarvita, vaan voidaan käyttää antioksidantteja, jotta raaka-aineet säilyisivät pidempään.

Esimerkkejä tämän kaltaisista tuotteista:

Yksi tunnetuimpia esimerkkejä säilyvyyttä luonnollisesti parantavista aineista on varmasti E -vitamiini (Tocopherol) tai rosmariiniuute (Rosmarinus officinalis leaf extract). Kukkaisvesissä olemme alkaneet nähdä esimerkiksi fermentoitua retiisinjuurisuodosta (Leuconostoc/Radish root ferment filtrate).

Näistä säilyvyyttä luonnollisesti parantavista aineista tekee erityisen mielenkiintoisia säilöntäaineisiin nähden myös se, että niillä on lisäksi ihoa hyödyttäviä ja hoitavia ominaisuuksia. E -vitamiinilla esimerkiksi on tärkeä rooli ihon ja haavojen parantumisessa ja retiisinjuurisuodoksen on havaittu tehostavan kosteuden sitoutumista ihoon.

Esimerkkejä tuotteista, jotka sisältävät säilyvyyttä luonnollisesti parantavia aineita:

Säilöntäaineet ovat aina vahvasti antibakteerisia ja laimentamattomana ihoa ärsyttäviä eikä niillä ole varsinaista ihonhoidollista hyötyä kuten säilyvyyttä luonnollisesti parantavilla aineilla on.

Jos siis etsit perinteisistä kosmetiikan raaka-aineita listaavista tietokannoista tietoa säilöntäaineiden haitallisuudesta on hyvä muistaa, että niissä puhutaan tyypillisesti raaka-aineista sellaisenaan ja siksi säilöntäaineille luetellaan paljon ikäviä sivuvaikutuksia. Lopputuotteessa säilöntäainetta on tietenkin vain vähän. Yleisimmin säilöntäaineen maksimipitoisuus on rajoitettu 0,5-1%:iin, mutta myös tiukempia rajoituksia löytyy.

Säilöntäaineet eivät siis varsinaisesti ole kosmetiikan himoituimpia raaka-aineita. Samaan aikaan ne ovat yksi kaikista tärkeimmistä raaka-aineista mikäli haluaa käyttää voidemaisia ja muita vesipohjaisia tuotteita. Säilöntäaineet kuuluvat meidän TwistBe-termistössä “infrastruktuuri raaka-aineisiin” eli raaka-aineisiin, jotka pitävät tuotteen kasassa. Ne eivät ole siis ihoa hoitavia, mutta niillä on tärkeä rooli tuotteen turvallisuuden näkökulmasta.

Mitä tapahtuu jos kosmetiikkatuote pilaantuu?

Sinulla saattaa herätä kysymys, että mitä sitten tapahtuisi jos kosmetiikkatuote pääsee pilaantumaan? Riippuen millaista kasvustoa tuotteeseen on päässyt muodostumaan voi pilaantunut kosmetiikkatuote aiheuttaa epätasapainon/hätätilan ihon omassa mikrobiomissa, joka voi johtaa esimerkiksi tulehdukseen. Ihoärsytys on myös tyypillinen reaktio tällaisessa tilanteessa.

Pilaantuneen kosmetiikkatuotteen käyttö pitäisi lopettaa välittömästi ja kierrättää asianmukaisesti.

Mistä tunnistan, jos tuote on mennyt piloille?

Tuotteen säilyvyyteen vaikuttaa säilytyslämpötila, onko tuotetta säilytetty auringossa ja pääseekö tuotteen sekaan esimerkiksi bakteereita tai vettä. Pilaantuneen tuotteen tunnistamisesta tekee haasteellisen se, että ei-toivottua mikrobikasvustoa ei aina pysty aistinvaraisesti havaitsemaan. Vaikkei tuotteessa siis ole silminnähden mitään vikaa se ei tarkoita etteikö tuotteessa voi olla ei-toivottuja muutoksia. Siksi kosmetiikkatuotteet kannattaa säilyttää huolellisesti ja käyttää 6-12kk kuluessa avaamisesta.

Jos tuote kuitenkin poikkeaa alkuperäisestä tuoksultaan, koostumukseltaan tai ulkonäöltään voi se olla pilaantunut.

Tästä syystä suosittelemme aina olemaan hereillä tuotteita käytettäessä niiden parasta ennen -päivämääristä riippumatta. Esimerkiksi öljyihin voi tulla eltaantunut tuoksu jos niitä säilytetään lämpöisessä.

Mikäli havaitset ostamassasi tuotteessa ongelmia, kannattaa aina olla yhteydessä tuotteen valmistajaan tai jälleenmyyjään. Näin tieto mahdollisista ongelmista saadaan myös valmistajalle asti.

Näkökulmia säilöntäaine-keskusteluun

Kosmetiikan valmistusta opiskelleina ymmärrämme kosmetiikan riittävän säilömisen tärkeyden. Moni ei osaa aavistaakaan kuinka herkästi kosmetiikkatuotteeseen lähtee syntymään uutta elämää mikäli sitä ei ole säilötty asianmukaisesti.

Säilöntäaineita tarkastellessa on hyvä kuitenkin ottaa huomioon myös muita näkökulmia:

  • Vahvasti säilytyn tuotteen hyöty-haitta -suhde? On olemassa kosmetiikkavalmistajia, jotka haluavat tuotteilleen erittäin pitkän hyllyiän, jolla tarkoitamme jopa 10 vuotta. Tällaiset tarpeet ovat lähestulkoon aina puhtaasti kaupallisia ja voidaankin kyseenalaistaa, onko esimerkiksi tuotteessa ikäänkuin “jäljellä” enää mitään hoitavia raaka-aineita, sillä esimerkiksi vitamiinit ja rasvahapot kärsivät ja menettävät tehoaan ajan myötä. Osa raaka-aineista, esimerkiksi elävät probiootit eivät kestä säilöntäaineita ollenkaan.
  • Säilöntäaineet ovat usein hyvin allergisoivia/herkistäviä. Tämä on ollut hyvin nähtävillä kosmetiikkamarkkinoilla, kun joku säilöntäaine on kielletty, jonka seurauksena jonkun toisen säilöntäaineen käyttäminen on yleistynyt rajusti. Tästä on puolestaan seurannut käyttöön otetun uuden säilöntäaineen “yliherkkyysepidemia”, sillä altistus on ollut suuri, kun sitä on yhtäkkiä löytynyt joka tuotteesta.
  • Säilöntäaineita löytyy kaikesta ympärillämme. Säilöntäaineita on paljon muussakin kuin ihonhoitotuotteissamme: ruoassa, kodinpesuaineissa, hammastahnassa yms. Tämä on hyvä ottaa huomioon kun tarkastelee omia päivittäisiä valintojaan.

Tämä on syy, miksi puhumme usein sekä kosmetiikan mutta myös muiden ympärillämme olevien tekijöiden kuormittavuudesta. On siis hyvä muistaa kohtuus kaikessa ja tarkastella omaa ihonhoitorutiinia sekä muita elintapoja kokonaisuutena.

Jos tarkastelemme pelkästään ihonhoitoa, on usein järkevää, että:

  1. Ihonhoitorutiini ei sisällä isoa määrää eri tuotetta, usein 4-5 tuotetta on paras ihon kunnon kannalta
  2. Yksittäisissä tuotteissa ei ole kymmeniä eri raaka-aineita
  3. Rutiinissa on mukana säilöntäaineettomia tuotteita
  4. Rutiinista poistetaan elimistöä tarpeettomasti kuormittavat tuotteet ja raaka-aineet

Jos esimerkiksi käy kampaajalla, lakkaa kynsiään säännöllisesti, meikkaa lähes päivittäin sekä tuoterepertuaari on myös ihonhoidon puolella suuri, on aika todennäköistä, että ongelmia alkaa ilmetä jossain vaiheessa. Herkistymiset eivät tapahdu yhdessä yössä vaan pitkän ajan seurauksena.

Tämä on juuri se syy, miksi moni on vasta aikuisena alkanut saada merkkejä allergiasta tai herkistymisestä esimerkiksi kosmetiikan raaka-aineille. Suuren kosmetiikkamäärän epäillään olevan myös osasyynä tulehduksellisiin iho-ongelmiin kuten perioraalidermatiittiin tai rosaceaan.

Kuinka paljon säilöntäainetta on riittävästi?

On aina yksilöllistä miten paljon ja kuinka montaa eri säilöntäainetta tuotteessa käytetään. Yksi tyypillinen ero luonnonkosmetiikan ja ns. perinteisen kosmetiikan välillä on odotettu hyllyikä. Perinteiseltä kosmetiikalta on odotetaan pitkää hyllyikää, jotta tuotteen myynnin kanssa ei tule kiirettä, sen hävikistä ei tarvitse murehtia ja sitä voidaan ostaa isoissa erissä. Tämä asettaa luonnollisesti vaatimuksia tuotteen säilöntäainevalinnoille.

Luonnonkosmetiikan säilyvyys avaamattomana on puolestaan tyypillisesti lyhyempi kuin perinteisen kosmetiikan.

Tämän taustalla on kaksi seikkaa: Luonnolliset raaka-aineet ovat tyypillisesti epästabiilimpia kuin synteettiset ja luonnonkosmetiikkan valmistajat eivät usko tuotteiden istuttamiseen hyllyssä, vaan toivovat tuotteille nopeaa kiertoa ja asiakkaille mahdollisimman tuoreita tuotteita.

Lisäksi monet luonnonkosmetiikan valmistajat uskovat bioaktiivisuuteen aivan kuten ruoan kanssa: kasviraaka-aineista saa parhaan tehon irti kun ne käyttää mahdollisimman tuoreina.

Vaikka luonnonkosmetiikan hyllyikä on tyypillisesti lyhyempi, avatun tuotteen säilyvyys on silti perinteisessä ja luonnonkosmetiikassa kuitenkin aikalailla linjassa, tyypillisesti 6-12kk.

On hyvä huomioida, että tuotteissa myös muut kuin varsinaiset raaka-aineet parantavat säilyvyyttä. Esimerkkeinä vaikkapa alkoholit, eteeriset öljyt ja antioksidanttipitoiset raaka-aineet.

Myös pakkaus ja säilytystapa voivat parantaa tuotteen säilyvyyttä!

Emme koskaan kuitenkaan luottaisi tuotteen säilyvyyttä pelkästään näiden seikkojen varaan. Valmistajan on harkittava kokonaisuutta huolellisesti. Kysymys on siis enemmän kokonaisuudesta yksittäisten säilöntäaineiden sijaan.

Tuotteiden innovatiivisesta säilömisestä NUORI -kosmetiikkasarja on aivan loistava esimerkki:

Onko luonnollinen säilöntäaine parempi kuin synteettinen?

Säilöntäaineet, olivat ne luonnollisia tai synteettisiä, eivät ole ikinä varsinaisesti hyväksi iholle. Ne ovat tuotteessa aina varmistamassa tuotteen säilyvyyden.

I love me -messuilla törmäsimme useaan otteeseen asiakkaiden uskomukseen siitä, että luonnolliset säilöntäaineet eivät voi allergisoida tai aiheuttaa yliherkkyyksiä. Tämä ei ole totta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että synteettiset säilöntäaineet olisivat parempi vaihtoehto.

Kaikkiin säilöntäaineisiin liittyy omat haasteensa.

Esimerkiksi meillä on myynnissä Olivia Klein, joka käyttää osassa tuotteissaan fenoksietanolia siitä syystä, että se on todella hyvin siedetty ja vähän allergisoiva.

Meillä on paljon asiakkaita, jotka eivät pysty käyttämään useita luonnonkosmetiikassa käytettäviä säilöntäaineita kuten kaliumsorbaattia (potassium sorbate) ja bentsyylialkoholia (benzyl alcohol). Heille esimerkiksi Olivia Klein tai NUORI ja Antipodes, jotka säilövät tuotteensa uniikilla tavalla, tai kokonaan säilöntäaineettomat tuotteet ovat ainut vaihtoehto.

Uskomme, että käyttäjänä on suotuisampaa altistua pienille määrille eri säilöntäaineita kuin suurille määrille yhtä tiettyä säilöntäainetta, sillä säilöntäaineisiin liittyy aina herkistymisriski mikäli altistus on liian suuri.

Todennäköisesti kuluttajalle parasta on, että hän käyttää eri sarjoja ja eri tuotteita, jottei altistu liikaa yhdelle säilöntäaineelle ja valitsee säilöntäaineettomat tuotteet aina kun mahdollista.

Näin voi varmistua siitä, ettei altistus yhdelle aineelle kasva liian suureksi kumulatiivisesti eri tuotteita käytettäessä.

Koko TwistBe valikoiman idea on ollut kuratoida tarkkaan laadukas kokonaisvaltaisen ihonhoidon valikoima, joka ei kuormita ihoasi, kehoasi tai ympäristöä. Olemme siis valinneet puolestasi eri brändeiltä heidän parhaat ihonhoitotuotteet valikoimiimme, jolloin ostamalla tuotteita meiltä, hajautat jo automaattisesti tuotevalikoimaasi eri brändien kesken.

Pitääkö säilöntäaineita pelätä?

Allergia.fi -sivuston mukaan n. 10% väestöstämme on kosmetiikka-allergikkoja.

Tyypillisimmät allergian aiheuttajia ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit. Kaikki säilöntäaineet eivät siis kuulu tämän piiriin.

Jos olet lukenut kaiken kirjoittamamme tähän asti saattaa sinulla olla tunne, ettet halua enää käyttää säilöntäaineita, mutta se ei ole kirjoituksemme tarkoitus. Keskeistä on tehdä tietoisia valintoja, tarkastella käyttämiään tuotteita kokonaisuutena ja välttää turhaa kuormitusta.

Suosi säilöntäaineetonta ihonhoitoa aina kun voit

Säilöntäaineita sisältäviä tuotteita ei siis tarvitse kokonaan laittaa pannaan. Usein esimerkiksi epäpuhtaalle tai helposti tukkeutuvalle iholle voiteet ovat paras vaihtoehto kosteutukseen, jolloin balsamin valitseminen ei olisi järkevää vain siksi, että voi käyttää säilöntäaineetonta tuotetta.

Jos puolestaan sinun ihollesi on mahdollista käyttää esimerkiksi öljypuhdistusta tai säilöntäaineetta sisältävää puhdistusmaitoa, kannattaa suosia säilöntäaineetonta vaihtoehtoa, sillä tällöin helpolla tavalla pienennät kehosi turhaa kuormitusta.

Tiedämme, että ihonhoito voi olla yksinkertaista ja tehokasta, sen ei tarvitse maksaa maltaita eikä tällainen ihonhoito tarkoita sitä, että sinun tulisi tinkiä jostain. Täytyy vaan tietää mitä valita, jotta sinun ihosi saa juuri niitä raaka-aineita mitä se tarvitsee.

Säilöntäaineettomissa tuotteissa on se hyvä puoli, että ne ovat lähes aina super tiiviissä muodossa:

  • Ne sisältävät usein 100% vain sinun ihoasi hoitavia raaka-aineita (0% “infra raaka-aineita”)
  • Ne ovat riittoisia ja tulevat paljon halvemmaksi
  • Ne ovat super tehokkaita

Keräsimme sinulle tähän muutaman helpon vinkin, jolla voit tehostaa ihonhoitorutiiniasi ja samalla tehdä säilöntäaineettomia valintoja:

  1. Käytä vain tuotteita, joista ihosi aidosti hyötyy
  2. Vaihda yövoide kasvoöljyyn
  3. Kuivalla iholla kokeile balsamia päivävoiteen sijaan
  4. Vaihda kasvovesi kukkaisveteen tai vuorottelle kukkaisveden ja tehokkaamman kasvoveden välillä
  5. Vaihda puhdistustuote öljypuhdistukseen tai emulgoituvaan puhdistusaineeseen

Kati Partanen
Kati Partanen

Twistben perustaja & ihonhoidon asiantuntija


Tilaa uutiskirje

Konkreettisia ihonhoitovinkkejä, vaihtuva kuukausietu vain tilaajille sekä tietoa uutuuksista ja tarjouksista